-11%

Власт. Идеология. Ритуал (Западна Европа през Х–ХІ в.)

14,00 лв. 12,50 лв.

Изследователският интерес на проф. Красимира Гагова е насочен към въпроса за властта със съпътстващата я идеология и ритуалив Западна Европа в периода Х–ХI в.

Описание

Автор: Красимира Гагова

Властта и механизмите на нейното упражняване са сред най-актуалните проблеми на нашето съвремие, чието осмисляне изисква задълбочено проучване на техните проявления в миналото. Изследователският интерес на проф. Красимира Гагова е насочен към въпроса за властта със съпътстващата я идеология и ритуали, които я формулират, мотивират и легитимират в Западна Европа в периода Х–ХIв.

Това е време на сериозни политически промени, на смяна на династии, които налагат нов вид регулация на отношенията в обществото, включително и във властовите механизми.

Тяхното представяне чрез автентичната за времето терминология на латински (lingua franca на средновековна Европа) ще даде възможност на читателя да се запознае с идеологическия език на епохата. Изследването се базира на множество исторически, литературни, документални и художествени извори, чието проучване позволява да се проследят отделните моменти от развитието на идеологията и съответните ритуали. За по-доброто онагледяване на неподправения дух на времето допринасят и двата преведени текста от втората половина на ХІ в.: единият е автентичен документ на папа Григорий VІІ, а вторият –произведение на новата вълна в политическата идеология, дало сериозно отражение върху средновековната политическа мисъл.

ISBN 978-954-8624-45-9

Издадена на:2015 г.

Брой страници:180 с.

Допълнителна информация

Тегло0,346 kg
Размери12 × 12 × 12 cm

Отзиви

Все още няма отзиви.


Напишете първия отзив за „Власт. Идеология. Ритуал (Западна Европа през Х–ХІ в.)“

Току що добавихте този продукт към своята количката.: