-10%

Началото на българската независимост и княз Александър I

9,00 лв.

Изданието представя дневника на френския финансов инспектор Емен Кейе, воден през последните месеци от тригодишния му престой (1881–1884) в Княжество България католичен съветник на княз Александър І.

Описание

Автор: Емен Кейе

Превод от френски Георги Пеев

Изданието е дневник на френския финансов инспектор Емен Кейе, воден през последните месеци от тригодишния му престой (от ноември 1881 до август 1884 г.) в  Княжество България като личен съветник на княз Александър І. Той е един от чуждестранните специалисти, привлечени в страната с цел въвеждане на европейските институционални образци в различни области на държавната администрация. Пребиваването му съвпада с драматичен период от историята на следосвобожденска България. Освен свидетел французинът е и активен, макар и останал зад кулисите на явната политика, участник в редица важни събития по време на Режима на пълномощията и възстановяването на Търновската конституция. Кейе установява близки отношения с редица политици и общественици. Това допринася за неговата добра информираност дори за някои скрити на пръв поглед процеси, протичащи в столицата на Княжеството. Поне веднъж седмично той е приеман в двореца, където беседва по различни проблеми с княза. Тези срещи също спомагат за неговите точни преценки на политическата ситуация в страната. Голямата му обща култура, както и дискретността му го правят чест гост и на чуждите дипломатически агентства в столицата.

Дневниците и пътеписите, които Емен Кейе оставя, са ценен източник за трудния и мъчителен процес на модернизацията на обществото ни. Те предлагат един интересен външен поглед върху българския обществен и политически живот в началото на 80-те години на ХІХ в.

ISBN 978-954-796-054-1

Издадена на:2014 г.

Брой страници: 212 с.

Допълнителна информация

Тегло 0,199 кг
Размери 15 × 15 × 20 см

Отзиви

Все още няма отзиви.


Бъдете първият написал отзив за “Началото на българската независимост и княз Александър I”