%

Истории на историци. Биографични разкази – випуск ‘81

16,00 лв.

В тази книга са събрани житейските разкази на историците от випуск ’81 на Софийския университет.

Преглед на количката

Описание

Автор – Съставители: Ваня Еленкова, Даниела Колева

В тази книга са събрани житейските разкази на историците от випуск ’81 на Софийския университет – един изключителен курс. Дали защото на България са били най-необходими историци в нейната 1300-годишнина, или поради смяна на поколения в професията, почти всички са се реализирали в своята специалност, а онези, които са преминали в други сфери, продължават да се чувстват формирани от историческото си образование и са свързани с историческата професия.

Тази книга е приятелско намигане към изключителността на випуск ’81 – може би с мъничко ирония, но много добронамерено и с искрена симпатия. И не само това. За първи път биографичният подход се прилага към общност, която може да бъде определена като поколенческа кохорта.

Историите, събрани в тази книга, разговарят помежду си, взаимно се допълват, коригират, понякога оспорват, за да подредят колективната биография на едно професионално поколение.

Това поколение, изглежда, е застигнато от древното китайско проклятие да живее в „интересни времена“: формирано в късните десетилетия на социализма, преживяло и донякъде допринесло за последвалите социални промени.

Колективното му животоописание осветлява по интересен начин връзките между личност и общност, биография и история, индивидуална и колективна памет.

Историците от випуск ’81 – с изключителен професионален етос – създават в тази книга извори за бъдещите си колеги.

ISBN 978-954-796-040-4

Издадена на:2012 г.

Брой страници:480 с.

Допълнителна информация

Тегло 0,775 kg
Размери 12 × 12 × 12 cm

Отзиви

Все още няма отзиви.


Напишете първия отзив за „Истории на историци. Биографични разкази – випуск ‘81“