Описание

Автор: Христина Коемджиева

 

В съвременния динамично развиващ се свят пропастта между поколенията сякаш зее със страшна сила. Ако едно време дертът на бабите е бил дали децата са погълнали достатъчно за цял полк количество храна, то днес неволите са други. Еманципираната, независима и силна жена все по-рядко и по-трудно се задомява, а това неминуемо притеснява много баби, които свързват 30-те „лазарника“ със семейното огнище.

Именно подобни сблъсъци на две поколения в лицето на една баба и нейната внучка ни представят кратките разкази в сборника „Бабини неволи“. Там внучката не е толкова модерна, колкото ѝ се иска на съвременната жена, а и бабата не е толкова старомодна, колкото би подхождало на една баба, което поражда още един, вътрешен, на пръв поглед скрит конфликт – между желанието за свобода и родовия дълг. И двете независими и инат жени, и двете неспособни напълно да се впишат в ролите, които им отрежда възрастта, те влизат в забавни словесни престрелки, за да внесат доза смях в един реално наболял проблем – трудностите, с които се сблъскват младите хора при намирането на партньор, и неразбирането от страна на възрастните на новите реалности. Сякаш бабата е поела своята последна мисия в живота – да намери мъж на своенравната си внучка, а внучката, макар и без много да се дърпа, все се опъва на баба си.

От разказите блика свеж хумор, с който се осмива както наивитетът на младите, така и тесногръдието на старите. Но зад присмеха, зад размяната на находчиви, често пъти остри реплики ставаме свидетели не само на срещата на две коренно противоположни разбирания за лично щастие, но и на искрена загриженост и обич.

 

ISBN 978-954-796-097-8

 

Издадена на: 2022 г.

Брой страници: 80 с.

Отзиви

Все още няма отзиви.


Бъдете първият написал отзив за “Бабини неволи”