-10%

Слуховете в средновековна България

13,50 лв.

Изследването на проф. д.и.н. Петър Димитров Ангелов е посветено на мястото и ролята на слуховете в живота на средновековния българин и е първото по рода си в българската медиевистика. На основата на многобройни конкретни факти са анализирани причините за появата на слуховете, тяхната типология и механизмите на разпространението им. Оценена е и специфичната им роля в редица събития от военната, политическата и религиозната история на средновековна България. Особено място е отделено на различните слухове и легендарни истории, възникнали в резултат на драматични събития, свързани с възцаряването или с неочакваната смърт на даден владетел.

Преглед на количката

Описание

Автор: Петър Ангелов

Описание на книгата: Изследването на проф. д.и.н. Петър Димитров Ангелов е посветено на мястото и ролята на слуховете в живота на средновековния българин и е първото по рода си в българската медиевистика. На основата на многобройни конкретни факти са анализирани причините за появата на слуховете, тяхната типология и механизмите на разпространението им. Оценена е и специфичната им роля в редица събития от военната, политическата и религиозната история на средновековна България. Особено място е отделено на различните слухове и легендарни истории, възникнали в резултат на драматични събития, свързани с възцаряването или с неочакваната смърт на даден владетел.
Изводите, направени в монографията, ни убеждават, че събитията и явленията от средновековната епоха трябва да се изучават внимателно и с оглед на настоящето. Това ще ни даде възможност да разберем по-добре защо и в нашия информационен век слуховете продължават да имат изключително важна роля както за манипулирането на общественото съзнание, така и за мобилизирането на енергията на хората в определена насока.

ISBN 978-954-796-081-7

Издадена на: 2019 г.

Брой страници: 180 с.

Отзиви

Все още няма отзиви.


Напишете първия отзив за „Слуховете в средновековна България“