-15%

Истории за кралици и власт

20,00 лв. 16,00 лв.

Книгата „Истории за кралици и власт“ запознава читателя с бита и мястото на жените в един мъжки свят, който се прекланя пред воинската доблест и храброст. Общественото мнение и законите през Средновековието предвиждат те да бъдат под попечителството на мъжете в семейството – баща, съпруг или синове. На практика обаче жената е господарка на дома – отговаря за реда и прехраната, възпитава и обучава децата – и това дава основание на някои съвременни медиевисти да допускат съществуването на „скрит матриархат“.

Описание

Автор: Красимира Гагова

Това е третото заглавие от поредицата „Пътешествие из Средните векове“, която иска да покаже един по-достоверен изглед на Средновековието – време, изпълнено с драматични събития и конфликти, с достойни и не дотам достойни рицари, със светли умове и ретроградни мислители, със страст към познанието и желание то да бъде ограничавано, с неустоимо влечение към власт и богатства, към свобода и независимо управление на градовете, с цялата палитра на всички възможни човешки качества.

Книгата „Истории за кралици и власт“ запознава читателя с бита и мястото на жените в един мъжки свят, който се прекланя пред воинската доблест и храброст. Общественото мнение и законите през Средновековието предвиждат те да бъдат под попечителството на мъжете в семейството – баща, съпруг или синове. На практика обаче жената е господарка на дома – отговаря за реда и прехраната, възпитава и обучава децата – и това дава основание на някои съвременни медиевисти да допускат съществуването на „скрит матриархат“. Кралиците, които са на върха на социалната пирамида, по презумпция биха могли да се грижат за „големия дом“ – кралството, а на практика това означава, че упражняват власт. Някои от тях, за които разказва тази книга, го правят твърде успешно, използвайки средства според обстоятелствата и нрава си.

Изданието е снабдено и с Речник на непознатите термини и названия.

ISBN 978-954-796-083-1

Издадена на: 2020 г.

Брой страници: 164 с.

Отзиви

Все още няма отзиви.


Бъдете първият написал отзив за “Истории за кралици и власт”