Бебешка книжка от плат Модерно изкуство

30,00 лв.

Бунтът на авангарда е повикът на сърцето да се изразява свободно и да одухотвори един изкуствено разомагьосан и задушаван от безсмислени правила и тревожност свят. Трептенията на детската душа, още ненарушени от звука на паник бутона за грешка и неприемливост, който често стряска вдъхновението на порасналите, са пряк път към ставащите все по-трудно достъпни с възрастта съкровищата на подсъзнанието, нови идеи и перспективи.  Затова и неслучайно Кандински, Паул Клее и много от авангардистите са силно повлияни от творческата свобода на необмисленото детско рисуване. Те намират в него именно онази медитативна свързаност с потока на вдъхновението и смелост да експериментираш, към която трябва да намерят обратния път.

Описание

Бунтът на авангарда е повикът на сърцето да се изразява свободно и да одухотвори един изкуствено разомагьосан и задушаван от безсмислени правила и тревожност свят. Трептенията на детската душа, още ненарушени от звука на паник бутона за грешка и неприемливост, който често стряска вдъхновението на порасналите, са пряк път към ставащите все по-трудно достъпни с възрастта съкровищата на подсъзнанието, нови идеи и перспективи.  Затова и неслучайно Кандински, Паул Клее и много от авангардистите са силно повлияни от творческата свобода на необмисленото детско рисуване. Те намират в него именно онази медитативна свързаност с потока на вдъхновението и смелост да експериментираш, към която трябва да намерят обратния път. И го правят доста успешно.

Кръгът на влиянието може да бъде затворен, като дадем възможност на децата да се потопят в този близък до техния експресивен свят на игра и липса на ограничения. И тук е заключен потенциалът на един много ползотворен диалог. „Алтернативната музика за сетивата“, както Кандински нарича абстрактното изкуство може да бъде силно и стимулиращо въображението, интелекта и цялостното развитие на личността на бебето преживяване. Защото абстракцията говори на универсалния език на цветовете, формите, геометричните фигури и тяхното точно „композиране“, така че да имат директно сетивно и духовно въздействие. Защото въображението се възпитава, а това талантливо и  дръзко споделяне на вътрешния свят на творци, които освен художници са и истински поети и философи, е великолепен пример за креативност. Защото най-ранното детство е времето, когато сме особено впечатлителни и не прецеждаме света през филтрите на понятия и изградени представи. Само тогава е възможно чистото възприятие.

Защото освен стъпка в развитието на абстрактното мислене, досегът с необичайната красота и виталност на авангардното изкуство, може да събуди една особена естетическа чувствителност у детето, която освен всичко друго ще се изразява и в добър вкус.

 

Издадена на: 2018 г.

Брой страници: 8 с.

 

1 отзив за Бебешка книжка от плат Модерно изкуство

  1. 5 от 5

    Иван

    Страхотни са! Дъщеря ни много ги хареса.


Добавяне на отзив